Vitamín K2
Nejprodávanější


Vitamín K2 je vitamín rozpustný v tucích. Vitamin K2 (MK-7) zajišťuje vstřebávání vápníku do kostí, přispívá k normální srážlivosti krve a udržení normálního stavu kostí.
Zajímavostí vitaminu K je, že dospělý člověk si jeho příjem nemusí příliš hlídat, jelikož dostatek vitamínu vytváří bakterie osídlující tlusté střevo. Nezastupitelnou úlohu má tento vitamín v procesu srážení krve.
Denní doporučený příjem: 75 μg/den
Kde se vitamín nachází: špenát, rajčata, brokolice, kapusta, hlávkový salát, chřest, sojový olej, sója, pšenice, ořechy, vaječný žloutek, sýry, máslo, hovězí játra
Nedostatek vitamínu: Deficit vitamínu K hrozí pouze v ojedinělých případech, jelikož jeho potřebné množství dokáží syntetizovat bakterie tlustého střeva. Pouze u kojenců, kteří nemají mikroflóru dosud vyvinutou a jsou závislí pouze na mateřském mléku, a také u lidí po léčbě antibiotiky se doporučuje suplementace tímto vitamínem. Při jeho nedostatku hrozí riziko zvýšené krvácivosti a poškození jater.
Nadbytek vitamínu: Projevuje se rozpadem červených krvinek (hemolýza).