Selen
Selen je esenciální prvek, který má navzdory své toxicitě zdraví prospěšné účinky a je třeba zajistit jeho adekvátní příjem. Selen je důležitý pro tvorbu antioxidačních enzymů. Ty zbavují tělo oxidačního stresu, který vzniká v těle každý den. Selen se také podílí na syntéze DNA a zabezpečuje správnou funkci štítné žlázy, zvyšuje plodnost.
Denní doporučený příjem selenu: Ideální příjem by se měl pohybovat mezi 55-200 ug selenu za den. Každý by měl přijmout zhruba 1 ug selenu na 1 kg tělesné hmotnosti. Neměli bychom však překračovat dávku 400 ug.
Rostlinné zdroje selenu: para ořechy. Pouze 1 para ořech obsahuje doporučené denní dávky selenu. Kromě para ořechů je selen obsažen v celozrnných těstovinách, obilovinách, fazolích, semínkách a jiných druzích ořechů.
Příznaky nedostatku selenu: zhoršená imunita, svalová slabost a únava. Mezi další příznaky patří neplodnost a zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění.