Hořčík
Hořčík je důležitý nejen pro správnou funkci svalů a nervové soustavy, ale i pro zdravé zuby a kosti. Reguluje také srdeční rytmus, ovlivňuje tvorbu a využití inzulinu a podílí se na mnoha metabolických reakcích v těle.
Denní doporučený příjem hořčíku: Muži by měli denně přijmout 400 mg hořčíku, ženy 310 mg. Muži a ženy starší 30 let by pak měli navýšit příjem hořčíku zhruba o 20 mg.
Rostlinné zdroje hořčíku: semínka – hlavně dýňová (100g až 123% DDD), ořechy – kešu (100g obsahuje zhruba 66% DDD), hořká čokoláda (100g obsahuje kolem 50% DDD), listová zelenina- špenát (100g až 40% DDD), avokádo (1 kus obsahuje kolem 15% DDD) *DDD - doporučená denní dávka
Příznaky nedostatku hořčíku: podrážděnost, nespavost, náladovost, špatné trávení, bušení srdce nebo srdeční arytmie