SYLVESTER STALLONE byl odsouzen k neúspěchu, ale

Jeho příběh se začal psát na sklonku druhé světové války, kdy se v New Yorku seznamují Frank Stallone původem ze Sicílie a místní tanečnice Jacqueline Labofish. Usazují se v jedné nevalné čtvrti na Manhattanu s poetickým názvem Hell’s Kitchen.

Výsledek jejich lásky na sebe nenechá dlouho čekat, a Jacqueline je neplánovaně těhotná. 

  1. července 1946 přichází na svět malý chlapec. Porod je však velmi komplikovaný a na svět mu musejí pomoci porodní kleště. Při tom se částečně poškodí jedna strana chlapcova obličeje. Výsledkem je ochrnutí levé poloviny tváře pod okem přes rty a jazyk až k bradě.

Chlapec dostává jméno Sylvester na otcovu žádost, což se matce vůbec nelíbí, protože pro něj měla připraveno jméno Tyrone. Sylvester je dítětem, které se spíše drží doma, a od sousedů si vyslouží přezdívku chcípáček. Je často nemocný, a kromě ochrnuté tváře trpí také křivicí.

Otec s matkou se často hádají, a mají hluboko do kapsy. I díky tomu tráví Sylvester velkou část do svých prvních pěti let u nejrůznějších pěstounů. Když mu je pět, přichází na svět bratr Frank junior, a všichni se stěhují na předměstí Washingtonu, kde chtějí nastartovat znovu své životy, blýská se na lepší časy.

Otec si otevírá školu pro kadeřnice a matka rozjíždí dámskou tělocvičnu. Bohužel se rodinná situace spíše komplikuje a po dalších čtyřech letech následuje rozvod. Sylvester bydlí nějaký čas u otce. Následují roky, které jsou ještě horší než ty předchozí. Sylvester trpí nedostatkem rodičovské lásky, a snaží se jí alespoň trochu přitáhnout k sobě tím, že na sebe všelijak upozorňuje.

Díky tomu střídá během několika let 12 škol, a je považován za nezvladatelného žáka. Učí se špatně, a je opovrhován jak učiteli tak spolužáky. Sem tam je i šikanován, protože se svou vadou připadá všem divný. Říkají mu „křivá huba“ nebo „bramborová hlava“. V té době začíná utíkat do svého paralelního světa, kde se stává hrdinou, který ochraňuje slabé a bezmocné.

V 15 letech se stěhuje ke své matce, a po vzoru svých hrdinů začíná posilovat. Kromě častého sportování začíná hrát i divadlo, které se mu zalíbí natolik, že v něm probudí velký zájem o herectví. Nejdříve ho studuje v Miami, ale po čase se opět vrací do New Yorku. Tady by se mohlo zdát, že je již všemu špatnému konec, a nyní startuje svou hereckou a úspěšnou kariéru, ale opak je pravdou.

Zkouší se prosadit na plátnech, ale zjišťuje, že jde o tvrdou a velmi konkurenční řeholi. Občas sice dostane vedlejší roli ve filmu za pár dolarů, ale to mu nestačí ani na nájem. Nějaký čas kvůli tomu „bydlí“ na autobusovém nádraží, a často se dokonce potuluje ulicemi jako bezdomovec.

Snaží se dostat zpět alespoň nějaké bydlení. Proto se například nevyhýbá ani lehkému pornografickému snímku s názvem: “ Večírek u Kitty a Plemeníka“, za který dostává symbolický honorář 200 dolarů. V jeden moment je dokonce nucen prodat svého milovaného psa, aby měl alespoň na činži.

Pronajímá si byt za 70 dolarů. Sem tam se dostává i do kvalitních filmů, ale jsou to vždy jen štěky v pozadí. Jeho tvář a hlas totiž každého režiséra odrazují, a svěří mu maximálně roli bez mluvení. Krátkodobě se živí prodávaním ryb, pečením pizzy nebo jako vyhazovač či poslíček.

Málem se kvůli své vadě nechává od herectví odradit, a začíná psát raději scénáře, z nichž některé se opravdu filmují. Dostává za ně své první honoráře. Sem tam si ale střihne nějakou malou roli. V roce 1974 si za 40 dolarů se svou přítelkyní Sashou kupují starý Oldsmobile, a stěhují se do Los Angeles – Mekky filmového průmyslu.

Velký filmový úspěch ho může potkat díky konkurzu na film: „Stay Hungry“, kde by hrál kulturistu. Roli mu však vyfoukne jiný Hollywoodský nováček – v té době neznámý Arnold Schwarzenneger. Sylvester však i nadále pracuje na svých snech a píše scénáře, zaznamenává svůj první větší úspěch. Za 21.500 dolarů prodává svůj scénář „Hell’s kitchen“.

Díky tomuto úspěchu se vydává spisovatelskou cestou, a hledá inspiraci na nový scénář. Je boxerským fanouškem, ale TV box nepřenáší, chodí tedy sledovat zápasy v kině. Jednoho dne je natolik uchvácen skutečným soubojem z 24. března 1975 mezi Muhamadem Ali a Chuckem Wepnerem, že nemůže v noci ani usnout.

Dostává nápad na scénář v němž se hlavním hrdinou stává amatérský boxer Rocky Balboa.

Producentům se scénář moc líbí, a mají zájem ho zfilmovat, ale Sylvester má k němu jednu podmínku přes kterou nejede vlak. Chce ve filmu hrát hlavní roli. To, už se neshledává s pozitivní odezvou, a producenti se snaží zvyšovat odměnu za scénář jen proto, aby hlavního hordinu hrál někdo jiný než Sylvester.

On to ale nevzdává, a je rohodnutý, že ve filmu hrát prostě bude. I nadále je přemlouván a odměna za scénář se na tu dobu šplhá do astronomické výšky ze 75 tisíc na konečných 350000 dolarů. Což je pro člověka, který ještě před nedávnem bydlel na autobusáku velké lákadlo. Vytrval, a stejně jako Rocky v ringu si prosadil svou, a to dokonce ještě s další podmínkou, že si kromě něj ve filmu zahraje i jeho pes, kterého si odkoupil zpět.

Roli mu nakonec přiklepli, a on napsal a zahrál si v jednom z největších hitů v dějinách Hollywoodu. Film se stal kasovním trhákem, a vydělal v prvním roce 112 milionů dolarů, přestože jeho rozpočet byl pouhý milion. A z do té doby neznámého pisálka a herce dělá doslova hvězdu.

V roli se spojila jeho dětská fantazie na superhrdinu. Dokázal přetavit svůj handicap ve výhodu, protože jako obouchaný boxer si mohl dovolit trochu huhlat, aby mu nebylo moc rozumět.

A jak to pokračovalo, už jistě víte. Desítky dalších filmů, stovky milionů dolarů – a také více než deset dalších zfilmovaných scénářů. Tak jako žádný jiný úspěch, ani tento se nezrodil přes noc, přestože se tak může na první pohled zdát.

…………………………………………………….

Nezáleží tolik na tom, jaké máme startovní či životní podmínky. Podstatné je, co jsme ochotni pro svůj život udělat! To rozhoduje o našem úspěchu či neúspěchu.