Biobavlna, aneb proč jsme se rozhodli jít bio cestou?

Pro mnohé je označení bio pouhou předložkou, reklamním tahem nebo automatickou přirážkou na ceně. Zřejmě i díky trendu toho mnoho obchodníků zneužívá, nicméně tomu se v článku věnovat nebudeme. 

Rádi bychom vám předali informace, které jsme zjistili o biobavlně a které jsou zároveň důvodem, proč už je většina bavlněných položek v našem eshopu právě z biobavlny.

Pro většinu z nás je bavlna jednou ze základních látek, které se nachází v naší domácnosti. Schválně se zamyslete (pokud zrovna nejste na nuda pláži), které kousky oblečení, co máte na sobě, jsou alespoň částečně z bavlny?

004-biobavlna-3

Bavlna je nejvýznamnější plodinou pěstovanou pro výrobu textilního vlákna, proto pokud jsme chtěli na našem e-shopu prodávat oblečení, jen těžko jsme se mohli tomuto materiálu vyhnout. A také proč se mu vyhýbat? Původně jsme samotné označení bio nechtěli tolik řešit. Jelikož ovšem naším cílem není podpora konzumu, ale snažíme se vám nabízet věci udržitelné (to znamená udržitelné výrobou i kvalitou), nemohli jsme se po zjištění faktů tímto tématem nezabývat. Na internetu je možné dohledat spoustu (i odborných) článků na toto téma, a rozhodně doporučujeme, v případě zájmu, vše důkladněji prozkoumat. My jsme se rozhodli shrnout nejdůležitější fakta (tabulka na konci článku), pro která jsme se rozhodli prodávat biobavlněné oblečení s certifikátem GOTS.

Od samotného zasetí bavlny k nejzazší možnosti jejího sklízení uběhne zhruba 6 měsíců. Bavlník v relativně krátké době po zasetí vykvete, z květu se vytvoří plod, který praskne a objeví se právě vlákna, která se sklízí.

004-biobavlna-2

Pod pojmem biobavlna si spousta lidí představí pouze výsledný produkt - látka s předponou bio. Je ovšem důležité podotknout, že se to týká celé produkce - od samotného osetí po sklizeň. Osivo biobavlny nesmí být geneticky modifikované ani chemicky ošetřené proti škůdcům (plísním a hmyzu). Stejně tak půda musí být revitalizovaná klasicky, tedy střídáním plodin a použitím organických hnojiv. Půda se totiž pěstováním stejné plodiny stále dokola unavuje a klasicky se chybějící živiny doplňují do půdy opět chemickými hnojivy. Dále je třeba myslet na ekologické zavlažování i sběr a následné zpracování, včetně tkaní látky.

Nesmíme zapomenout na to, že aby toto celé mělo smysl, je třeba využít v případě potisku i ekologický tisk, který používá šetrné pigmenty bez těžkých kovů.

Na našem e-shopu naleznete oblečení z biobavlny (s výjimkou staršího nákupu ponožek) s certifikátem GOTS (Global Organic Textile Standard). Tento certifikát zaručuje nejen to, že výsledný produkt je bio (od osetí, přes sklizeň, zpracování až po tkaní látky), ale i fér k lidem, kteří se na celém procesu podílejí. Bohužel v současnosti neexistuje mnoho certifikátů, které toto dokáží skutečně zaručit. GOTS je jedním z těch, kteří se svým etickým kodexem snaží zlepšit podmínky v chudých zemích, kde probíhá v současné době většina produkce. Tyto podmínky zahrnují například férové a bezpečné prostředí na pracovišti, zákaz dětské práce a další věci, které považujeme v Evropě za naprostou samozřejmost.

004-biobavlna-1

Pro výše uvedené důvody samozřejmě není divu, že je cena u oblečení z biobavlny vyšší než u běžné bavlny. Je samozřejmě na každém, zda mu to za to stojí (a to doslova :-)). My jsme se rozhodli jít bio cestou, protože nám to dává smysl. Prošlapete ji k lepší budoucnosti s námi?

Podívejte se s námi na srovnávací tabulku biobavlny vs. konveční bavlny.

 

#

Biobavlna

Bavlna

Spotřeba vody

Biobavlna se nejčastěji pěstuje v místech, kde se pěstuje bavlna přirozeně, tudíž je tam odpovídající množství srážek. Údaje o spotřebě vody se liší, nicméně kvůli biobavlně je potřeba méně závlah a jinak “uměle zavedené” vody za spotřeby další energie. 

Běžná bavlna se pěstuje různě po světě a k zavlažování se používá většinou umělý závlahový systém.

Eko již od semínka

Aby získala biobavlna certifikát GOTS, nesmí být ani semínka geneticky modifikovaná, ale zcela přirozená.

Je možné použít geneticky modifikovaná semínka a navíc ošetřená fungicidy a insekticidy (chemicky).

Etické prostředí na pracovišti

Etický kodex certifikátu GOTS zahrnuje férové a bezpečné podmínky na pracovišti, kde se biobavlna zpracovává.

Samozřejmě se nedá tvrdit, že konvenční bavlna nemůže být zpracována na pracovišti, kde se k zaměstnancům chovají férově, je ale větší šance, že to tak bohužel nebude.

Cena

Biobavlna je pro všechny výše uvedené důvody samozřejmě dražší, na druhou stranu - stojí to za to? Za nás určitě ano.

Konvenční bavlna samozřejmě levnější a snáze dostupnou možností. Stojí to za to? To už je jen na vás. 

Půda a její dlouhodobé vyhlídky

Půda, která je přirozeně hnojena i zavlažována se i lépe obnovuje. 

Chemicky ošetřená půda, kde roste geneticky modifikovaná rostlin se samozřejmě dříve vyčerpá. Navíc vzhledem k použité chemii dochází i ke kontaminaci spodních vod.

Úprava samotné bavlny

U biobavlny se používá přírodních čističů a bělidel (například soda).

Zde opět musíme počítat s tím, že mohou být použity chemikálie k bělení a podružné chemikálie pak k dalším úpravám a vylepšením, aby výsledná látka měla lepší vlastnosti.

Barvení

Jak je zmíněno výše v článku, u barvení biobavlny se nepoužívají barviva s těžkými kovy.

Barvení oblečení z konvenční bavlny není ničím takovým regulováno.

 

Zdroje: 

http://www.amwa.cz/clanky/konvencni-bavlna/_zobraz=biobavlna-versus-bavlna--rozdily-obecne

http://www.amwa.cz/clanky/amwa-organic-vyrobky/co-zarucuje-biotextilni-certifikat-gots-

https://www.nazemi.cz/cs/male-nahlednuti-do-podminek-pestovani-bavlny 

https://is.muni.cz/th/fc53z/DP_G.Novotny_text_prace.pdf

http://aboutorganiccotton.org/environmental-benefits/