Jaký obraz vybrat do obýváku, ložnice, kuchyně či dětského pokoje?

Výběr obrazu do domova je samozřejmě subjektivní záležitost, která závisí na vašem osobním vkusu a preferencích. Existují ale některé obecnější parametry, které vám mohou pomoci při výběru vhodného obrazu.

Podle jakých parametrů vybrat obraz?

 Zde je několik faktorů, které můžete zvážit:

  1. Velikost a umístění: Zvažte velikost zdi, na které bude obraz umístěn. Velký obraz může být dominantním prvkem místnosti, zatímco menší obrazy mohou být výhodné pro vytvoření nějaké pěkné spolu související kolekce. Také se zamyslete nad umístěním obrazu v rámci místnosti, zda ho chcete zavěsit nad nábytkem, postelí nebo na čistou, volnou zeď.
  2. Styl a atmosféra: Zvažte styl a atmosféru dané místnosti. Chcete-li vytvořit moderní a minimalistický vzhled, zvolte abstraktní nebo geometrické obrazy. Pro klasický nebo tradiční vzhled můžete zvážit krajinu nebo portrét. 
  3. Osobní vkus: Váš osobní vkus je naprosto klíčový při výběru obrazu. Vyberte si něco, co se vám opravdu líbí a co vám přináší radost nebo vás inspiruje. Obraz by ve vás měl vyvolávat hřejivé a pozitivní emoce, když se na něj díváte.
  4. Barevná paleta: Zvažte barvy, které převažují v místnosti, a zvolte obraz, který ladí s touto barevnou paletou. Buďte opatrní, aby se obraz nedostal do nevhodného barevného kontrastu s ostatními prvky v místnosti.
  5. Tematické zaměření: Můžete také zvážit tematické zaměření obrazu, které se vztahuje k vašim zájmům nebo vašemu životnímu stylu. Například umělecké reprodukce, fotografie přírody, zvířata, abstraktní umění, historické scény, černobílý styl, minimalismus apod.

Pamatujte si, že výběr obrazu je individuální a jeho hlavním účelem je přinést vám radost a vylepšit estetiku vašeho obývacího pokoje. Nebojte se experimentovat a vybírat obrazy, které vás opravdu osloví. :) 

Výběr obrazu do jednotlivých místností může mít různé faktory a úvahy. Zde je několik tipů pro výběr obrazů do konkrétních místností:

Obývací pokoj - Jaký obraz vybrat do obýváku?

  • Středobodem: V obývacím pokoji může být obraz středobodem a dominantním prvkem místnosti. Zvažte výraznější a větší obrazy, které budou přitahovat pozornost.
  • Téma a nálada: Zvažte, jakou atmosféru chcete v obývacím pokoji vytvořit. Abstraktní obrazy mohou dodat moderní nebo umělecký vzhled, zatímco krajinářské nebo městské scény mohou přinést pocit klidu nebo dobrodružství. Vyberte obraz, který ladí s náladou a stylem místnosti.

Ložnice - Jaký obraz vybrat do ložnice?

  • Relaxace a pohoda: Ložnice je místem odpočinku a relaxace. Vyberte obraz, který vytváří klidnou a uklidňující atmosféru. Například obrázky přírody, květin nebo abstraktních obrazů s jemnými barvami mohou být vhodné.
  • Osobní význam: V ložnici můžete zvážit obraz s osobním významem pro vás, například rodinnou fotografii nebo obraz, který připomíná příjemné vzpomínky.

Kuchyně - Jaký obraz vybrat do kuchyně a jídelny?

  • Oživení prostoru: V kuchyni můžete zvážit obrazy, které dodají energii a oživí prostor. Obrázky s motivem ovoce, zeleniny nebo kulinářských scén mohou být vhodné.
  • Voděodolnost: Kuchyňská prostředí mohou být náchylná k vlhkosti a výparům. Pokud máte kuchyň hůře odvětrávanou, zvažte odolnější materiály nebo reprodukce obrazů, které lze snadno čistit.

Kancelář - Jaký obraz vybrat do kanceláře?

  • Inspirace a motivace: V kanceláři je vhodné zvolit obrazy, které vás inspirují a motivují při práci. To může zahrnovat citáty, abstraktní umění nebo motivy spojené s vaším oborem či zájmy.
  • Profesionalita: Zvažte, jaký dojem chcete v kanceláři vytvořit. Pokud jde o pracovní prostředí, může být vhodné zvolit obrazy s klidnými barvami a profesionálním vzhledem.

Dětský pokoj - Jaký obraz vybrat do pokojíčku?

  • Zábava a fantazie: V dětském pokoji je čas na zábavu a fantazii. Vyberte obrazy s veselými barvami, obrázky zvířat, postaviček nebo pohádkové motivy, které budou děti inspirativní.
  • Vzdělávání a učení: Zvažte také obrazy, které podporují vzdělávání a učení, například abecedu, mapy nebo inspirativní citáty. samozřejmě vždy záleží na věku dítěte a na tom, co mají samy rády.

Chodba - Jaký obraz vybrat do do předsíně a chodby?

  • Vizuální spojení: Chodba je prostor, který propojuje různé místnosti. Zvažte obrazy, které vizuálně propojují jednotlivé prostory nebo vytvářejí plynulost v designu. Můžete zvolit například sérii obrazů se společným tématem nebo barvou.
  • Optické zvětšení: Pokud je vaše chodba úzká nebo malá, můžete zvolit obrazy nebo zrcadla, které vizuálně rozšiřují prostor a vytvářejí dojem většího prostoru.

Koupelna - Jaký obraz vybrat do koupelny?

  • Odolnost vůči vlhkosti: Koupelna je prostor s vysokou vlhkostí, proto vyberte obrazy, které jsou odolné vůči vlhkosti. Můžete zvážit keramické obrazy, voděodolné tapety nebo fotografie za rámem s ochranným sklem.
  • Osobní styl: I v koupelně můžete vyjádřit svůj osobní styl. Zvažte obrazy s motivy vodních prvků, květin, přírody nebo abstraktních obrazů, které ladí s barvami a designem koupelny.

Obecně platí, že výběr obrazů je stále individuální a závisí na vašem osobním vkusu a preferencích. Buďte kreativní a vybírejte obrazy, které vás oslovují a dodávají místnosti požadovanou atmosféru.

Čemu se vyhnout a na co si dát při výběru pozor?

Při výběru obrazu na plátně je dobré se vyhnout některým chybám a dát si pozor na určité faktory, abyste si zajistili skutečně kvalitní a trvanlivý výrobek. Zde je několik věcí, na které byste si měli dát pozor:

  • Nízká kvalita tisku: Vyhněte se obrazům na plátně, které jsou nízké kvality tisku. Může to zahrnovat rozmazané detaily, nedostatečnou ostrost, nepřesné barvy nebo špatnou reprodukci originálního obrazu. Zkuste se ujistit, že výrobce poskytuje vysokou kvalitu tisku a používá kvalitní tiskové technologie.
  • Slabá konstrukce rámu: Rám obrazu by měl být stabilní a pevný. Vyhněte se obrazům na plátně s levnými nebo křehkými rámy, které se mohou snadno poškodit nebo ztratit svůj tvar. Mějte na paměti, že kvalitní rám je důležitý pro dlouhodobou ochranu obrazu.
  • Nevhodná velikost: Před zakoupením obrazu se ujistěte, že jeho velikost je vhodná pro prostor, do kterého ho plánujete umístit. Příliš velký obraz může působit přeplácaně, zatímco příliš malý obraz nemusí mít požadovaný vizuální efekt. Měřte si dostatečně prostor a zvažte, jaký rozměr by byl nejvhodnější.
  • Nevhodný styl nebo téma: Ujistěte se, že styl a téma obrazu ladí s celkovým vzhledem místnosti a vašimi osobními preferencemi. Mějte na paměti, že obraz by měl být dlouhodobým prvkem dekorace, takže vybírejte takový, který vám bude stále vyhovovat.
  • Neodpovídající barvy: Zvažte barvy místnosti a zvolte obraz, který bude ladit s celkovým