Děláte věci s opravdovým nadšením? Prodáváte?

Povím Vám jeden příběh, který se nám stal před pár lety v Praze. Měli jsme poukázku na odběr čokolády, ale bylo ji třeba vyzvednout osobně.

Vydali jsme se tedy na místo, kde jsme měli v plánu pouze vyzvednout čokoládu, na kterou jsme měli voucher, zaplatit a rychle se zase vrátit domu :).

Jakmile jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že se nejedná o klasickou prodejnu. Byla to běžná kancelář, jen vyzdobená čokoládou v několika regálech. Nebylo jí tady moc, jen pár čokolád na jednu větší poličku.

Místo rychlého úprku se nakonec stalo úplně něco jiného. Chlapík, který nám čokoládu prodával, nebyl klasický prodejce, jež by se nám snažil za každou cenu prodat. Měl v sobě něco úplně jiného, mnohem důležitějšího, NADŠENÍ DO ČOKOLÁDY. Byla to jeho vášeň.

Dokázal o ní mluvit tak barvitě a zaníceně, až se nám sliny sbíhaly. Odkud čokoláda pochází, jak se zpracovává, jaké jsou rozdíly, jaké jsou příchutě, jak se dováží a mnoho dalších informací. Šla nám z toho hlava kolem a chuťové pohárky zažívaly malý orgasmus už jen při pomylšení, že se k nim taková chutná radost může v budoucnu dostat.

Nejen, že jsme si nakonec koupili poukázkové čokolády, ale utratili jsme několik dalších stovek za čokolády, o nichž pán "pouze" mluvil.

A to nám ve skutečnosti vůbec nic neprodával, jen nám je představil s veškerou barvitostí, a tím odkud jsou, a jak se připravují :).

A co Vy? Prodáváte? Nebo mluvíte o věcech, jež máte rádi, s nadšením a velkým zápalem?

Opravdoví prodejci ve skutečnosti neprodávají, a přesto od nich lidé nakupují, a ještě je doporučují. Je to jen kvůli zápalu a entuziazmu, jež pro danou věc mají! Proto je tak důležité dělat, co máme skutečně rádi.

Petr Havránek