Jak pověsit obraz a to i bez vrtání a v paneláku?

Pověšení obrazu na plátně na zeď nemusí být až tak složitý proces, ať už se jedná o použití vrtáku nebo bezvrtákových metod. Zde je návod, který zahrnuje odpovědi na časté otázky:

Jak a do jaké výšky pověsit obraz?

  1. Výběr místa a výšky: Zvažte, kam chcete obraz umístit a jaký bude nejlepší úhel či jak vysoko chcete obraz pověsit. Mějte na paměti, že obraz by měl být ve správné výšce pro pohodlné prohlížení. Výška, ve které pověsíte obraz, závisí na výšce očí diváka a na umístění v místnosti. Obecně platí, že centrum obrazu by mělo být ve výšce očí. Pro standardní situace se doporučuje umístit spodní část obrazu zhruba 145-150 cm nad podlahou.

  2. Označení místa: Použijte tužku na označení místa na zdi, kde budou umístěny závěsné prvky obrazu.

  3. Příprava závěsných prvků: Závěsné prvky mohou být dodávány s obrazem nebo si je můžete zakoupit zvlášť. Ujistěte se, že jsou vhodné pro váhu a typ vašeho obrazu. Obvykle se jedná o háčky, hřebíčky, závěsné dráty nebo šrouby v hmoždinkách pro největší a nejtěžší obrazy.

  4. Připevnění: Záleží, zda vám prodejce již dodá obraz s připevněným kovovým očkem. V takovém případě stačí natlouct hřebíček a obraz na něj pověsit. V jiných případech následujte pokyny k závěsným prvkům a pevně je připevněte k zadní straně rámu obrazu nebo přímo na plátno.

  5. Ověření pevnosti: Ujistěte se, že závěsné prvky jsou pevně připevněny a zkontrolujte, zda je obraz skutečně vyvážený. Můžete použít vodováhu, abyste získali přesné umístění.

  6. Zavěšení obrazu na zeď: Vložte závěsné prvky do označených míst na zdi a zkontrolujte, zda je obraz správně vyvěšený. Ujistěte se, že je pevně upevněný a visí rovně.

Jak připevnit obraz bez vrtání, třeba v paneláku?

Chápeme, že mnoho lidí, žije v místě, kde není možné vrtat do zdi ani natlouct hřebíček. Existuje několik bezvrtákových metod, které umožňují pověsit obraz bez vrtání do zdi:

Oboustranné lepící gelové nano pásky

  1. Příprava povrchu: Povrch, na který chcete obraz připevnit, by měl být čistý, suchý a zbavený mastnoty a prachu. Pokud je to potřeba, očistěte povrch mýdlovou vodou a důkladně osušte.

  2. Odříznutí pásky: Odřízněte požadovanou délku pásky pomocí nožů nebo nůžek.

  3. Připevnění na obraz: Pevně přitlačte odhalenou stranu pásky na zadní stranu obrazu. Ujistěte se, že pásku přiložíte rovnoměrně a pevně k obrazu.

  4. Připevnění na zeď: Přesně umístěte obraz na místo, kde chcete, aby visel, a pevně jej přitlačte ke zdi. Ujistěte se, že obraz je správně zarovnán a drží pevně.

Výhoda: Vysoká nosnost

Nevýhoda: Při sundavání ze zdi mohou vzít omítku.

Oboustranné lepící gelové nano pásky jsou obvykle velmi silné a drží dobře na většině hladkých a pevných povrchů, jako jsou zdi, dřevo, kov a sklo. Ideální jsou třeba na dlaždičky v koupelně. Je však důležité zvážit, že při odstraňování obrazu z pásky může docházet k poškození povrchu, zejména pokud je povrch natřen nebo má speciální úpravu. Před použitím oboustranných lepících gelových nano pásků si přečtěte návod a případně otestujte jejich pevnost a vhodnost pro konkrétní povrch.

Samolepicí háčky

Samolepicí háčky mají silnou lepicí vrstvu na zadní straně. Vyčistěte povrch zdi, odstraňte ochrannou fólii a pevně přitlačte háčky na správné místo.

Nevýhoda: Malá nosnost, mohou poškodit omítku

Nastavitelný nalepovací hřebík na omítku

Háček se hodí na zavěšení obrazů a dekorací na zdech s nerovným pozadím. Některé varianty mohou unést až 2 nebo 3 kg obrazy, což už jsou ty větší varianty. Háček také můžete ze zdi odstranit, aniž by bylo poznat, že tam někdy byl.

Výhoda: Unese i těžší obrazy. Po sundání nezanechá stopy.

Nevýhoda: Nosnost není neomezená, takže úplně velkým obrazům (3kg+) je lepší se vyhnout.

 

Je důležité si uvědomit, že  bezvrtákové metody mohou být vhodné spíše pro menší nebo lehčí obrazy. Záleží na metodě a nosnosti.