Jak si poradit s obřím úkolem?

Stojí před Vámi nějaký obří úkol? Dokážete si představit, že byste teď vylezli na Mt.Everest? Já tedy popravdě ne. Na Říp bych asi ale "vylézt" dokázal, protože už jsem tam byl a vím, co to obnáší. No a Mt. Everest je vlastně takových 20-30 Řípů na sobě, samozřejmě bráno s nadhledem :). 

Často chceme zvládnout všechno najednou a rychle, ale když se zakousneme do obřího úkolu, vylámeme si akorát zuby. Postupujme vždy krůček po krůčku, schůdek po schůdku a zvládneme cokoliv. Je třeba si však dávat postupné dílčí mezi-cíle, protože vidět před sebou tu obrovskou horu nás akorát paralyzuje a odrazuje se do úkolu vůbec pustit.

Proto jsem použil tuhle metaforu s horou, protože kdybyste měli nyní bez přípravy vylézt Everest, zhroutili byste se před neřešitelnou výzvou nebo by se vám minimálně udělalo trochu nevolno :).

Na tuhle poučku jsem si vzpomněl, když jsem nedávno jel na kole. Vždycky, když se přede mnou objeví velký kopec, moc se mi do toho nechce, protože vidím jen ten cíl někde v dálce a v mlze. Pokud ale sklopím helmu a dívám se jen na pár metrů dopředu, dá se ten následující kousek hravě zvládnout, a tak stále pokračuji kupředu, až se najednou objevím na vrcholu !

Takže si ten svůj Everest nezapomeňte vždy rozporcovat na menší Řípy a ty ještě na další dílky, a jděte postupně!

Petr Havránek