Mít velké sny je jen první část

Prakticky každý z nás má nějaké sny – něco, co by si přál ve svém životě mít, nebo čeho by chtěl dosáhnout. A pro každého jsou samozřejmě ty sny trochu jiné.

Snít je moc krásné, ale pokud zůstane pouze u toho, s největší pravděpodobností se nic nestane a náš život pojede dál ve stejných zaběhlých kolejích. Takovýchto snílků jsou plné hospody. Tam člověk slyší o nápadech, projektech, snech, ale o akci už málokdy. Člověk, který pracuje na svých snech popravdě většinou ani v té hospodě čas netráví, protože se tam moc přínosné informace nedozví.

Pokud chceme něčeho v životě dosáhnout, bude třeba, abychom skutečně zvedli zadek, a šli pro to něco udělat. Samo se ještě nikdy nic nestalo.

Možná znáte ten vtip: Chlapík se celý život každý den modlí k bohu, aby vyhrál ve sportce. Opakovaně chodí do kostela, a věnuje svým modlitbám mnoho času. Jenže čas na nikoho nečeká, a tak chlapík v 75 letech umře. Když se dostane do nebe, a jde prvně za bohem, nelení, a hned na něj vyhrkne: “Bože jsem rozčarován. Celý život se k tobě modlím, abych vyhrál ve loterii, a nic. Málem jsem myslel, že ani neexistuješ.” Bůh se lehce pousměje, a řekne: “Máš pravdu, modlil si se skutečně hodně. Sledoval jsem tě. Když jsi ale chtěl v té loterii tolik vyhrát, proč sis ty vole nikdy nekoupil los?”

Tím rozhodně nechci říct, že máme spoléhat pouze na sázení :).

Je velmi důležité dělat něco, co nám dávám smysl, protože pak nebudeme mít problém kvůli tomu každé ráno vstát. Je třeba najít takovou cestu, která nám bude sama o sobě přinášet radost. Ta spalující vášeň z činnosti, kterou děláme, nám dodá energii jako ten nejsilnější motor ve formuli.

Pouze vidina vzdáleného cíle nás nevyživí, potřebujeme se radovat z toho, co děláme. Možná i občas bude třeba vystoupit ze své zóny pohodlí, abychom se posunuli, ale když je naše práce smysluplná, tak nám to nebude dělat tak velký problém, protože ten vyšší smysl nás bude přesahovat.

Takže nezapomínejme kromě snění přiložit ruku k dílu, samo se ještě nikdy nic nestalo.