Dá se odstřihnout od minulosti?

"Tak se od minulosti odpoutej." Možná jste tuhle větu také od někoho slyšeli.

Jenže odstřihnout se od něčeho, co jsme třeba posledních několik let prožívali a je extrémně silně ukotvené nejen v mysli, ale i v emocích, není úplně možné jen tak ze dne na den, na jedno "kliknutí". Je to dlouhodobý proces, protože ty myšlenky, ty se nám budou neustále objevovat v mysli.

Je to jako dlouho budovaný řetěz, který chceme najednou přestřihnout nůžkami na nehty.

Můžeme ale udělat rozhodnutí, že se tím nebudeme už tolik trápit, a tolik zabývat. To je naše volba. Myšlenky a vzpomínky můžou nadále chodit, ale my je už nemusíme tolik živit svou pozorností. Nemusíme je dále rozvíjet ve své hlavě. Myšlenka sama o sobě nemá žádnou sílu – dělá to jen díky naší pozornosti, kterou jí věnujeme. Jinak myšlenka může přijít a když si jí nebudeme všímat, zase odpluje pryč.

Zkusme tedy, když se objeví negativní vzpomínky na náš minulý život, přesměrovávat svou pozornost na něco hezkého, co je v našem životě nyní. Může to být třeba i něco zdánlivě obyčejného, za co jsme ale velmi vděční. To nám pomůže v uvědomění, že náš život má stále hodnotu, ať už je naše minulost jakákoliv.