8 způsobů, jak být k sobě laskavý

“Já jsem laskavý, vždyť s každým vycházím a jsem oblíbený.”

Měl pravdu, byl oblíbený. Když jsem se ale podíval blíž, zjistil jsem, že je laskavý k druhým, ale sám sobě měří jiným, přísnějším metrem. Když se mu něco nepovedlo, slyšel jsem slova pochybností.

Učíme se být laskaví k lidem. Ne vždy ale dokážeme být laskaví sami k sobě. Když se nám přihodí nějaká nehoda, je velmi důležité, jak při ní reagujeme, protože tak si můžeme krásně uvědomit, jaký pohled sami na sebe máme. Máme mnoho možností, jak být k sobě laskaví, ale přiznejme si, kdo to pravidelně trénuje?

Schůzka s “já”

Nabitý diář. Úkol za úkolem. Porada, schůzka s klientem. Telefon drnčí, voda na kafe vystydlá, MHD ujíždí.

Opravdu chceme prožít celý život ve stresu, aniž bychom se zastavili a naučili se pravidelně odpočívat a relaxovat? Opravdu věříme, že se musíme pořád honit? Vezměme si diář a na každý den si do něj zapišme “Schůzka s já, 20 minut”.

My ten čas jen pro sebe(opravdu bychom měli být úplně sami) nutně potřebujeme. Pomůže nám odpojit se, nabrat síly a uvědomit si, že život není jen shon. A rozhodně není od věci se na jeden den úplně odpojit a udělat si pohodovou procházku někde v přírodě. Kdy jste to naposledy udělali?

Můj dnešní plán? Stejný jako každý den: 1) Vypít kávu 2) Být úžasná

Rozmazlování se dárky

Proč bych si to kupoval, vždyť to není praktické? Když kupujeme dárky ostatním, ne vždy si vzpomeneme i na sebe. Můžeme se sem tam rozmazlit a koupit si něco pěkného nebo dobrého, jen tak pro radost. Nemusí v tom být speciální smysl. Stačí, když nám to udělá radost. Dobrá kávička, inspirativní časopis, nový svetřík, nový účes, jídlo, které jsme nikdy neměli. Dopřejme si.

Kdo je okolo?

Být k sobě laskavý znamená i obklopovat se radostnými a laskavými lidmi. Pokud trávíme čas s lidmi, kteří jsou toxičtí a plivají na nás svůj jed, těžko se můžeme cítit dobře. Udělejme dnes revizi a podívejme se, jací lidé jsou v našem blízkém okolí. Cítíme se s nimi dobře? Proč bychom se s nimi jinak stýkali, když z nás ždímají pozitivní energii?

Hudba

Není jedno, jakou hudbu posloucháme. Smutné písničky v nás budou vyvolávat špatné emoce. Dopřávejme si radostnou hudbu, která zvedá naši náladu. A co takhle si rovnou zazpívat nebo zatrsat? Jen my víme, které písničky zvedají naše vibrace. Vybírejme pečlivě to, co posloucháme.

Nejdříve se musíme mít sami rádi, aby nás mohl mít rád někdo jiný.

Šlofík

Jsem zastáncem malých šlofíků. Pokud můžeme, dopřejme si půlhodinku přes den. Naše tělo se i za tak krátký čas dokáže částečně restartovat a regenerovat na další část dne.

Zrcadlo sebelásky

Když se na sebe díváte do zrcadla, co vás napadne? Upřímně. Co zvolit každé ráno laskavý tón a vyjádřit lásku sobě. Není nic špatného na tom, složit sám sobě kompliment. Poděkujme sami sobě za úspěchu, za cestu, za laskavost, za upřímnost, za cokoliv.

Relaxační činnosti

Neustále děláme jen věci, které jsou důležité jako je práce, žehlení, vaření, starání se o druhé, nákup. Co se častěji zaměřit na lelkování,odpočívání a na věci, které nedávají zásadní smysl. Podívejme se na nějaký film. Buďme v sobotu jen doma a v pyžamu. Věnujme se svým koníčkům.

Nebuď na sebe tak přísný. Všechno je v pořádku…i to, že jsi zrovna dnes nic nedělal.

Zkoušejme nové věci

Jsme lidé nikoliv roboti. Tudíž tu rozhodně nejsme od toho, abychom život žili jednotvárně skrze rutinní činnosti. Je pro nás životně důležité ochutnávat, zkoušet, učit se, prožívat a zažívat nové situace a zážitky. Vymysleme si na každý týden nějakou činnost, kterou jsme ještě nikdy nedělali. Zajděme na kolotoče. Udělejme si výlet na nové místo. Kupme si nějaký zážitek.