Co dělat v těžkých časech?

Praktický každý si občas prochází v životě těžším obdobím, kdy mu nefunguje jedna nebo více oblastí.

Rozpad vztahu, zkrachování firmy, vyhazov z práce, nemoc. Ve skutečnosti nejde tolik o to, o co konkrétně jde, ale jaký je náš vlastní pohled na tu událost, jak o ní přemýšlíme a jak jednáme. Můžeme sami se sebou mluvit a můžeme pěstovat kreativní postoj.

I tohle pomine

Žádná událost v našem životě netrvá navždy. Jde o přechodné období. Dnes to může být opravdu těžký den, ale ten nebude trvat navždy. Možná máme pocit, že to bude trvat napořád a klademe si otázku: “Proč se mi to stalo?” nebo “Proč zrovna já?”

Tyhle negativní fráze ale tvoří, dělají z nás oběť a říkají mozku, že se věci nikdy nezlepší. Pokud si je opakujeme častěji, začneme jim věřit a stanou se realitou. Učme se vidět pravdu v tom, že I TOHLE POMINE. Možná za den, možná za měsíc nebo za rok se tato situace vyřeší a my se dostaneme do další fáze svého života. Nic netrvá věčně, a pokud chceme, aby se věci zlepšily, začněme věřit, že je to jen dočasná zkušenost. Vyjdeme se směrem, kde je vše v pořádku.

I malý krok dopředu se počítá

Těžké časy se někdy mohou podobat potápění se ve vodě. Když nezačneme plavat, utopíme se, ale pokud začneme alespoň malými tempy, doplaveme postupně ke břehu. Nevadí, že děláme malinké kroky, podobné těm dětským. Podstatné je, že se hýbeme, protože pokud budeme jen lamentovat nad nespravedlností světa, nikdy se nepohneme z místa.

Překonání těžkých časů vyžaduje, abychom dělali malé kroky včetně těch nepříjemných. Když překonáme malou výzvu, jsme blíže i k překonávání těch velkých, protože naše sebedůvěra postupně vzroste.

Jsi víc, než si myslíš

V těžkých momentech, kdy se propadneme, přestaneme věřit sami v sebe a ve své schopnosti. Teď je čas trochu zavzpomínat, ale ne na to špatné. Vzpomeňme si, jakou cestu jsme ušli do bodu, kde jsme dnes. máme za sebou řadu malých i velkých životních úspěchů a milníků.

Zapišme si, co jsme v životě dokázali. Maturita, autoškola, povýšení, první výplata, navštívení vzdálené země. Ano, to všechno jsou naše úspěchy, které máme za sebou a díky nim si teď můžeme uvědomit, že nejsme žádní zoufalci.

Pomoc ostatním

Projít těžkými časy se dá lépe i tak, že se soustředíme víc než na svůj problém na pomoc druhým. Když se zaměříme na to, jak můžeme sloužit, naše vlastní problémy se stanou zanedbatelnými. Vyhledejme lidi, kteří jsou na tom “ještě hůř” než my a vyslechněme je. Zjistíme, jak jim můžeme být prospěšní.

Věřme, že existuje cesta a najdeme ji. Během těžkých časů se toho můžeme i dost naučit, berme je jako zkušenost a nezapomínejme, že tahle situace je jen dočasná.

Petr Havránek