Jak se motivovat? (i v pondělí ráno)

Pondělní ráno, budík se rozpípá v momentě, kdy ještě spíte. Jaká je první myšlenka, která vás v ten moment napadne?

“Dnes se mi do práce vůbec nechce.” “Konečně je tu další pracovní týden, na který se tak těším.”

Možná je vaše odpověď jiná, ale každopádně určitě víte, zda v pondělí po probuzení máte na začátku nového týdne dobrý pocit nebo špatný pocit. Zeptejte se sami sebe: “Co způsobuje, že se cítím pozitivně/negativně ještě před tím, než vůbec vstanu z postele?” 

S jakými lidmi pracujete?

Je vaše pracovní prostředí inspirativní? Možná jsou lidé kolem vás ti, díky kterým je pondělní ráno hned radostnější nebo jsou to ti, kteří si stále na něco stěžují včetně ranní kávy, která je zrovna moc horká, takže se opařili a včera byla moc studená, takže jí raději vylili.

Někteří ve firmě pracují dvacet let, ale přitom je ta práce nijak zvlášť nenaplňuje a na dotaz, proč ji vykonávají, odpovídají něčím ve smyslu: “Kdo by platil účty” nebo “něco dělat musím”.

Kolem jsou dva druhy lidí

Zdá se, že někteří lidé nemají problém dělat stále to samé, přestože je to nijak zvlášť nebaví a neposouvají se. Netýká se to pouze jejich práce, ale i vztahů nebo celkově osobního života. Pak jsou tu ti, kteří se soustředí na pozitivní, stanovené cíle a stále míří na vyšší hodnoty. Ať už jde o práci, rodinu, úpravu domu nebo rozjezdy nových firem. Tito lidé každý den postupují k tomu, v čem se sami zlepšují, a co zlepšuje kvalitu jejich života.

V čem je mezi nimi rozdíl?

MOTIVACE

Je to síla, která vás povede k tomu, abyste překonali překážky, stávali se silnějším a posouvali se dál. Pokud vám chybí vnitřní motivace, stačí 3-4 neúspěšné pokusy v jakékoliv oblasti a vzdáte to se slovy, že to nejde. Budete nejspíš nespokojení na místě, kde jste, ale nebudete dělat nic pro to, abyste se dostali jinam.

A co je tedy ta motivace?

Motivace je obrovskou silou a je třeba ji využívat ve svůj prospěch, abyste dokázali nejen vyniknout a uspět, ale abyste byli i spokojení se svým životem. Motivace je vnitřní proud, který si tvoříte sami tím, jak přemýšlíte. O překážkách můžete přemýšlet jako o něčem otravném nebo je berete jako nutné milníky k vlastnímu růstu. Už jen změna úhlu pohledu vytváří silnou vnitřní energii.

Mohlo by se zdát, že je třeba se nějak nakopávat stále dokola zvnějšku. Ano, přednáška motivačního řečníka nebo přečtení zajímavých citátů může pomoci, ale jen krátkodobě. Skutečný motivační motor vychází vždycky zevnitř a to z hloubky vašeho nitra. Dokážete-li vytvořit vlastní motivační motor, budete nejen moci najít více smyslu ve svém životě, ale budete si moci vychutnávat každou minutu toho, co děláte. Jak už jsem psal, vnější motivace v podobě nějaké přednášky nebo videa může být přínosná, ale ta zásadní je uvnitř.

Smysl

Nejdůležitější a skutečnou hnací silou vašeho motivačního proudu je nejvnitřnější jádro – váš cíl(sen). To je to, co odlišuje motivované od demotivovaných, šťastné od nešťastných. Proč děláte to, co děláte? Co za tím vším je? Kam směřujete a čeho chcete dosáhnout? Jaký je váš cíl, u kterého se vám tají dech, jen na něj pomyslíte? U čeho se vám rozbuší srdce, když si to představíte?

Proč?

Bez významu neexistuje žádný směr, na který by se vaše každodenní energie měla soustředit. Mít smysluplný cíl neznamená, že musíte změnit svět nebo vymyslet léky na všechny nemoci. Tajemství smysluplné práce je jednoduché: mělo by přispět přidanou hodnotou něčemu nebo někomu k lepšímu životu.

Zůstávat v pohybu

Dobrou zprávou je, že posun nemusí být obrovský, abyste ho rozpoznali. Malé množství pokroku může být stejně motivující, pokud je kontinuální.  Lepší jet pomalu a neustále než se rychle rozjet a stále zastavovat. Je dobré mít své milníky, sledovače pokroku. Seznamy, zápisníky, týdenní diáře. Když si je povedete pravidelně, bude vás to motivovat v udržování pohybu a bude vám přinášet radost sledování růstu.

To je také jeden z důvodů, proč jsou počítačové hry tak návykové! Všude jsou plné ukazatelů pokroku. I když je pokrok naprosto virtuální, působí na naše mozková centra stejně jako reálný posun.

Pokládejte si otázky

Proč jste v práci, ve které nyní jste? Co je cílem firmy? Co je cílem vaší pracovní pozice? Komu to zlepšuje život?

Pokud si myslíte, že vaše práce nikomu nepomáhá a neprospívá a nemáte z ní dobrý pocit, nabízí se otázka, proč v ní dlouhodobě zůstáváte? Nikdy není pozdě na změnu, pusťte svěží vítr do svého života a vyžeňte ten zatuchlý.

Štěstí

Štěstí není něco, co byste měli pronásledovat nebo za ním dokonce cestovat do Indie. A rozhodně není bohatství synonymem pro štěstí. Pokud zjistíte svou skutečnou motivaci, budete o krok blíž k tomu, abyste si uvědomili své štěstí a hledali význam ve všem, co děláte.

Možná jste přečetli stovky knih, článků a sledovali tisíce videí na YouTube, možná jste zkusili jiné řešení, které by vám pomohlo udržet si motivaci. Ale nic tam venku nemá v sobě takovou sílu, která by vás naplno poháněla každý den a ráno vytáhla z postele. Jsou to jen přírůstkové motivátory a to není to, co opravdu hledáte. Trvalá změna vyžaduje přeci jen hlubší přístup k sobě a pokládání si těch správných otázek.