Od toxických lidí je lepší držet se dál

Život si zjednodušíš tak, že z něj necháš odejít negativní a toxické lidi.

Všichni určitě dobře víme, kdo je negativní člověk. Je to člověk, který si jen stěžuje na skoro vše okolo sebe. Jeho život je jeden problém vedle druhého a život je místo, které je spíš za trest než za odměnu.

Ten člověk je naučený tímto způsobem přemýšlet. Věří, že život se mu jen děje, a věci okolo nemůže moc ovlivnit. Hledá viníky jen okolo sebe. Proto neustále nadává na události ve svém životě, protože je přesvědčen, že je nemůže změnit.

S negativními lidmi je to podobné jako s cigaretami. Když si dáme jednu cigaretu nebo budeme s negativním člověkem pár minut, neublíží nám to. Pokud ale vykouříme 100 000 cigaret, je to jako strávit s negativním člověkem deset let života. A to už má na náš život, naše zdraví, naši pohodu a na náš světonázor obrovský vliv.

My si to možná nebudeme uvědomovat, ale trávit hodně času s takovými lidmi, nás zásadně promění. Pokud nebudeme dostatečně silní, stane se z nás díky tomu po čase také negativní člověk. Nemůžeme chtít žít pozitivní a šťastný život, když si v nejbližším okolí necháme negativní lidi.

Vybírejme si důsledně lidi do svého života. Nikdy není pozdě na udělání zásadní změny. Minulost sice již nevrátíme, ale můžeme dnes začít budovat svou krásnější budoucnost. Nemusíme negativní a toxické lidi vyřadit ze života úplně, obzvláště u rodiny to asi ani nechceme, ale je na nás, kolik času jim budeme věnovat.

Ptejme se sami sebe, jak se v jejich přítomnosti cítíme a v jakém intervalu je setkávání s nimi ještě přijatelné a kdy už je to moc?