Jan Werich - 17 nejzajímavějších citátů

Jan Werich byl významnou osobností české kultury, která zanechala trvalý odkaz prostřednictvím svého talentu jako herec, spisovatel a dramatik. Narodil se v Praze v roce 1905 a později studoval na gymnáziu, kde se seznámil s Jiřím Voskovcem, se kterým později tvořil umělecký tandem zvaný "V+W".

Společně Voskovec a Werich vytvořili několik divadelních her, které ovlivnily českou scénu a získaly si oblibu u široké veřejnosti. Jejich dílo bylo založeno na inteligentním humoru, satiře a politickém angažmá, což mělo za následek vytvoření jedinečného uměleckého stylu, který dokázal kritizovat společenské problémy a zároveň pobavit.

Werichovo dílo nebylo omezeno jen na divadlo, věnoval se také filmu a televizi, kde ztvárnil několik nezapomenutelných rolí, které oslovily srdce diváků napříč generacemi. Jeho charismatický výraz a osobitý hlas, který dokázal vyjadřovat širokou škálu emocí, přinesl do českého filmu neopakovatelnou atmosféru.

Jan Werich nebyl jen umělec, ale také člověk s hlubokým zájmem o filozofii a politiku. Jeho dílo odráželo jeho myšlenky a citáty o životě, společnosti, vztazích a lásce což jej činilo nejen zábavným, ale i podnětným pro intelektuální diskusi. Jeho přístup k umění se stal inspirací pro mnoho dalších umělců, kteří se pokusili navázat na jeho odkaz.

I když Jan Werich zemřel v roce 1980, jeho odkaz zůstává živý a stále ovlivňuje českou kulturu. Jeho práce představuje dokonalý příklad toho, jak může umění sloužit jako nástroj pro změnu a zároveň být zdrojem radosti a inspirace pro diváky. Jan Werich byl skutečně jedinečným talentem, který navždy pozvedl českou kulturu na novou úroveň.

Pojďte se nyní podívat na jeho nejznámější a nejzajímavější výroky a citáty:

  1. Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
  2. Neříkej že nemůžeš, když nechceš. Protože přijdou velmi brzy dnové, kdy to bude daleko horší: budeš pro změnu chtít a pak už nebudeš moci.
  3. Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
  4. Arogance je parukou k zakrytí duševní pleše.
  5. Ono je lepší mluvit s chytrým člověkem O NĚČEM HLOUPÉM než s hlupákem O NĚČEM CHYTRÉM.
  6. Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí. Kdo myslí jenom na sebe, ochudí jiné o sebe, ochudí sebe o jiné, zakrní a zahyne.
  7. Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich svátečnost.
  8. Když nejde o život, nejde o nic.
  9. Kdo se umí smát sám sobě, má právo se smát všemu ostatnímu, co mu k smíchu připadá.
  10. Jedna ženská vidí někdy dál než pět mužských s dalekohledem.
  11. Kde blb, tam nebezpečno.
  12. Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
  13. Směšný může být každý. Vtipným jen bystrý.
  14. Čas si vymysleli lidé, aby věděli, od kdy do kdy a co za to.
  15. Smích je svátkem obličeje.
  16. Nejen očima a ušima, ale také srdcem a citem vede cesta k člověku.
  17. Člověk, který nikdy neplakal, nežil opravdový život